חזון
המרכז הרפואי סוראסקי (איכילוב) בתל-אביב החליט על הקמת מרכז אסיף לאחר השבת השחורה ב-7 באוקטובר 2023, מתוך הבנה כי הטיפול בפוסט-טראומה הפך לצו השעה בישראל.
החזון העומד מאחורי הקמת אסיף הוא יצירת מרכז ארצי רב מקצועי לטיפול בהפרעות הקשורות בטראומה נפשית וב-PTSD: המרכז יתבסס על מומחי המערך הפסיכיאטרי באיכילוב, יציע טיפולים מתקדמים מותאמים אישית, יתבסס על ידע שנצבר משיתופי פעולה בינלאומיים ויעשה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות. בנוסף, אסיף ישמש כמרכז הכשרה לאומי להדרכה של אנשי טיפול מכל הארץ, וכמכון מחקר מוביל.
פוסט טראומה
פוסט טראומה היא הפרעה המתפתחת לאחר חשיפה לאירוע קשה, הכרוך לרוב באיום לשלמות הפיזית או הנפשית של האדם. פוסט טראומה אינה מוגבלת לאירועים הנובעים מטרור או מלחמה, אלא יכולה להתפתח גם אחרי אירועי חיים דוגמת תאונות דרכים או אסונות טבע. התסמינים האופיינים להפרעת פוסט טראומה רבים ומגוונים, וכוללים בין היתר חוויה מחדש של האירוע הטראומטי בצורה של מחשבות חודרניות, פלאשבקים או סיוטים, ניסיון להימנע מזיכרונות, מחשבות או מקומות המזכירים את האירוע, התבססות חשיבה פסימית, אובדן עניין והנאה מפעילויות, ותסמינים של עוררות יתר - קשיי ריכוז, עצבנות, דריכות וקשיי שינה.
התהליך הטיפולי
הטיפול בטראומה נפשית יכול להועיל באופן משמעותי לאדם הסובל, ולהחזירו למסלול חייו. הטיפול מותאם באופן אישי לכל אחד מהמטופלים ומתמקד בשיח עם מטפל מומחה - בין אם במסגרת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוקד טראומה (TfCBT), טיפול אינטגרטיבי-דינאמי, טיפול בנוירופידבק או טיפול בטכנולוגיות חדישות דוגמת מציאות רבודה (VR). זאת, לצד טיפול תרופתי ככל הנדרש, שניתן בעיקר לתסמינים הנלווים כמו חרדה, דיכאון וקשיי שינה.
הכשרה
אנחנו במרכז אסיף מבינים שעל-מנת לספק טיפול לישראלים הרבים הזקוקים לסיוע, עלינו לשתף בידע ובמומחיות שצברנו ולהכשיר מטפלים רבים ככל האפשר, מכל רחבי הארץ. לכן הקמנו את מרכז ההכשרה של אסיף, שבשיתוף המרכז לטכנולוגיה וסימולציה על שם ניסים דואק באיכילוב (המט"ס), יציע מגוון תכניות הכשרה למטפלים בשלבים מקצועיים שונים - מתכנית דו-שנתית לטיפול CBT ממוקד טראומה, דרך קורסים ייעודיים לטיפול בטראומה ולעבודה מודעת טראומה, וכלה ב"קפסולות דיגיטליות" להיכרות ולהעמקת הידע בטיפולים בתחום. למידע על הכשרות >>>
מחקר
מרכז אסיף ישמש כמוקד למחקר בתחום הטראומה, בהובלת מומחים באיכילוב, ובשיתוף פעולה עם אוניברסיטאות מובילות בישראל ובעולם. חוקרי מרכז אסיף מפתחים ובוחנים אפשרויות טיפוליות חדשניות כתוספת לטיפול השגרתי, כדוגמת אפילקציות טכנולוגיות, מציאות רבודה וטיפול בתא לחץ. מסקנות המחקר מיושמות באופן ישיר בטיפול בפונים למרכז אסיף ויפורסמו לשימוש מרכזים נוספים לטיפול בתחום הטראומה.
בית אמריקה, שאול המלך 35, תל אביב, קומה ראשונה
דברו איתנו
03-6974707, בין השעות 9:00 ל-13:00.
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוקד טראומה
טיפול קוגניטיבי התנהגותי, או בלועזית טיפול CBT, מהווה את שיטת הטיפול המרכזית בהתמודדות עם טראומה. הטיפול לרוב קצר-מועד ומתרכז בתסמינים שמפריעים למטופל. כשמו, הטיפול מתמקד בשני היבטים: החשיבתי (הקוגניטיבי) וההתנהגותי. בהיבט החשיבתי מבקש הטיפול לערער על אמונות שגויות שפעמים רבות משתרשות אצל מטופלים לאחר טראומה (לדוגמה: "העולם מקום מסוכן", "אין לי עתיד", "לעולם לא אצליח להתגבר"); בהיבט ההתנהגותי ההתערבות הטיפולית מבקשת לשנות התנהגויות שמתקבעות גם הן לאחר טראומה (לדוגמה: לא לצאת מהבית, לא להיפגש עם חברים, להימנע מכל דבר שעלול להזכיר את הטראומה).
טיפול Eye Movement Desensitization and Reprocessing - EMDR
דומה לטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, גם בשיטת טיפול זו יש התמקדות בתסמינים הפוסט-טראומתיים, כלומר במחשבות השליליות שמתקבעות אצל האדם ובהתנהגויות הנמנעות שמפתח בעקבות החשיפה לטראומה. בשיטה זו הטיפול מתבצע תוך כדי פרוטוקול מיוחד, המערב פעילות של שני צדי המוח במהלך העבודה הטיפולית. פעילות זו מושגת על ידי תנועות עיניים (בדומה למתרחש בעת חלימה), או טפיחה על הברכיים, או גירוי ממכשיר חשמלי שאוחזים בידיים.
טיפול אינטגרטיבי-דינמי:
פסיכותרפיה אינטגרטיבית משלבת שיטות טיפול שונות, מתוך הנחה שלעתים גישה אחת לא מספיקה בכדי לספק למטופל מענה שלם. המטרה של הטיפול המשולב (האינטגרטיבי) היא לנסות להקנות למטופל ארגז כלים נרחב, שיאפשר לו להתמודד עם הקשיים שהוא חווה. שיטת טיפול זו לרוב ממושכת יותר, ומתמקדת לא רק בתסמינים הפוסט-טראומתיים אלא גם בסימפטומים או דפוסי התנהגות אחרים, המקשים על המטופל לעלות על מסלול של החלמה.
טיפול במציאות רבודה (VR):
טיפול ב-virtual reality מאפשר להתבסס על טכנולוגיה חדשנית כדי לבצע חשיפות בחדר הטיפולים. בדומה לשיטות אחרות בהתמודדות עם טראומה, גם בשיטה זו יש חשיפה הדרגתית לגורם הטראומתי ולהימנעויות השונות שמתפתחות בעקבותיו, אלא שחשיפה זו מתבצעת באמצעים משחקיים בתנאים מוגנים, באופן המאפשר גם למטופלים שפחות מתחברים לשיטות הטיפול הקונבנציונליות לבצע טיפול בחשיפה.